Wat is het voor soort vis en wat is de herkomst?
De griet is een van de mooiste schatten uit de Noordzee. Rechtstreeks uit onze Noordzee biedt deze vis je heerlijk mals maar toch ook stevig wit vlees. Als je voor de eerste keer kennis maakt met griet doet ze je denken aan tarbot. Dat is ook niet zo gek, want griet komt uit de familie van de tarbotten. Griet heeft veel weg van tarbot, maar ze heeft een ovalere vorm. En in tegenstelling tot tarbot heeft griet wél schubben, maar geen onderhuidse benige knobbeltjes. De griet heeft verder een bruin gekleurde rug en een witte buik, terwijl de tarbot eerder groen is. De griet en tarbot hebben als familieleden best veel gelijkenissen in hun uiterlijk, maar niet in prijs. Griet is een stuk goedkoper. Een perfect alternatief dus voor wie tarbot te duur vindt. De vis begint vanaf een maat van 30 centimeter groot en kan soms wel doorgroeien tot 75 centimeter. De verschillende maten griet koop je in z’n geheel of gefileerd. Vaak zijn het de kleinere en de grote exemplaren die in hun geheel worden verkocht. De middelgrote grieten worden vaak aangeboden als filets, met of zonder vel.
Is griet gezond? Waarom?
De gemiddelde voedingswaarde van griet per 100 g is: 79 kcal. 0,2 g vetten. 17,0 g eiwitten. Rijk aan eiwit en eiwitten zijn erg goed voor de gezondheid en met eiwitten zorg je ervoor dat je op gewicht blijft.